‘İşçilerin toplu sözleşme hakkı fiilen engelleniyor’
Emek Partisi Milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan verdikleri soru önergesiyle Ravago, Eastchem, Enplast ve Tekpol işyerlerindeki toplu iş sözleşmesi süreçlerine dikkat çekti.

Fotoğraf: EMEP
Emek Partisi Milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a yönelttikleri yazılı soru önergesiyle, işçilerin toplu sözleşme ve grev haklarının fiilen kullanılamaz hale getirildiğini söyledi. Önergede, özellikle Ravago, Eastchem, Enplast ve Tekpol işyerlerindeki toplu iş sözleşmesi süreçlerine dikkat çekildi.
Tek tip sözleşme dayatması
Karaca ve Bayhan, "Ülke genelindeki tüm fabrikalarda görüntüde ayrı masalar kurulsa da, fiilen yüzde 15,75 gibi tek bir oranın dayatıldığını” söyledi. Erdoğan–Şimşek programı çerçevesinde işçilerin anayasal hakkı olan toplu sözleşme süreçlerinin sistematik biçimde gasp edilmesinin açık bir göstergesi olarak değerlendiren ve işçilerin düşük ücretlere mahkum edildiğini belirten vekiller, “Türk-İş'in açıkladığı yoksulluk sınırı 75 bin 973 TL iken, Ravago işçilerinin ortalama ücreti 35 bin TL seviyesinde kalıyor” ifadelerini kullandı.
"Anayasal haklar kâğıt üzerinde kalıyor"
Karaca ve Bayhan, "Sendika, toplu sözleşme ve grev hakkı Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altındayken, bu hakların fiilen ortadan kaldırıldığını" dedi. Bakanlığın gözetim ve denetim yükümlülüğünü hatırlatan vekiller, "İşçiler kölelik koşullarına mahkum ediliyor" ifadelerini kullandı.
Önergede dikkat çekilen diğer konular şöyle:
- İşçilerin yüzde 27'ye varan vergi dilimleriyle ezildiği,
- Barınma maliyetlerinin 30.000 TL'yi bulduğu,
- Temel ihtiyaçların karşılanmasının neredeyse imkansız hale geldiği belirtildi.
Emek Partisi vekilleri, Bakanlığa şu soruları yöneltti:
- Ravago, Eastchem, Enplast ve Tekpol işyerlerinde süren TİS süreci Bakanlığınızca izlenmekte midir?
- Kapitalistlerin organize şekilde düşük zam teklifleriyle süreci tıkaması ve fiilen tek sözleşme dayatması karşısında Bakanlığınızın bir müdahalesi olacak mıdır?
- Yüzde 15,75 gibi resmi enflasyona dayalı düşük zam teklifleri, işçilerin temel yaşam maliyetlerini karşılamamaktadır. Bu tabloyu bir hak ihlali olarak görüyor musunuz? Bakanlığınız bu konuda düzenleme yapmayı planlamakta mıdır?
- Toplu pazarlık hakkının "ortak teklif" anlayışıyla işlevsizleştirilmesi, hükümetin bilgisi ve onayı dahilinde mi yürütülmektedir?
- İşçilerin grev haklarını kullanmaları halinde işten çıkarma tehdidiyle karşılaşmaları durumunda Bakanlığınız nasıl bir güvence sunacaktır?
- Yüzde 27’lik vergi dilimine giren işçilerin yüksek vergi yükü altında ezilmesine karşı, işçilerin gelirlerinin vergi dışı bırakılması ve vergi adaletinin sağlanması adına bir çalışmanız var mıdır? Kapitalistlere sağlanan vergi muafiyetlerinin kaldırılması yönünde Maliye Bakanlığı ile yürütülen ortak bir hazırlığınız mevcut mudur?
- İşçilerin yaşadığı bölgelerdeki yüksek kira bedelleri dikkate alındığında, mevcut ücretlerin yalnızca barınma ihtiyacını dahi karşılayamadığı açıktır. Bu çerçevede, Bakanlığınız, işçiler için özel barınma politikaları geliştirmeyi planlamakta mıdır? (İşçi Sendika Servisi)
Evrensel'i Takip Et